پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
کاربرد بتائین در افزایش رشد و بهبود سیستم ایمنی در تغذیه بچه فیلماهی پرورشی (Huso huso)
1
12
FA
محمود
محسنی
مؤسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
mahmoudmohseni73@gmail.com
امروزه به منظور کاهش هزینه تولید استفاده از منابع پروتئینی گیاهی متعارف و غیرمتعارف به عنوان جایگزین آرد ماهی در جیرههای آبزیان بسیار متداول میباشد، جیرههای به دست آمده به طور معمول بسیار کمتر برای گونه های پرورشی مطبوع میباشند. از این رو است که برای غلبه بر این مشکلات (حداقل از لحاظ دلپذیری) این جیره ها با جاذبهای تغذیهای از جمله بتائین غنی میگردند. در این راستا به منظور تاثیر بتائین در افزایش روند رشد، کاهش تلفات و بهبود سیستم ایمنی در تغذیه بچه فیلماهی پرورشی (<em>Huso</em> huso) تعداد 150 قطعه ماهی با وزن متوسط 61/0± 6/4 گرم در 15 تانک فایبرگلاس 500 لیتری در هر تیمار با یکی از 5 جیره آزمایشی محتوی سطوح مختلف مکمل بتائین (5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 درصد) در حد سیرایی به مدت 12 هفته تغذیه شدند. وزن نهایی، وزن کسب شده، شاخص رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه شده از جیره محتوی 5/1 تا 2 درصد بتائین در انتهای دوره پرورش، بطور معنیداری (05/0 P≤) از ماهیان تغذیه شده از جیره حاوی 5/0 درصد بتائین مناسبتر بود. با افزودن بتائین به جیره غذایی ماهیان، میزان پروتئین لاشه به طور معنیداری افزایش افزایش یافت. همچنین اضافه کردن 5/1 تا 5/2 درصد بتائین، منجر به کاهش معنیدار در مقادیر متوسط فعالیت آنزیمهای کبدی (آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) نسبت به تیمار حاوی 5/0 درصد بتائین گردید. در صورتیکه بیشترین مقادیر لایزوزیم و ایمونوگلوبولین کل (IgM) در ماهیان تغذیه شده از تیمار حاوی 2 درصد بتائین ثبت گردید (05/0P<). نتایج مطالعه حاضر نشان داد، اضافه نمودن بتائین به ترتیب در سطوح 5/1 و 2 درصد موجب افزایش شاخص های رشد و بهبود پاسخهای ایمنی در ماهی می گردد.
بتائین,رشد,کارایی غذا,فراسنجههای خونشناسی و بیوشیمیایی,فیلماهی
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115932.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115932_dff4f85f92d4f4bab89e4b70fc61b8cc.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
موانع توسعه اقتصادی و اجتماعی پرورش ماهیان گرمابی در شهرستان رشت
13
24
FA
بهمن
محمدی تبار
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
bahmantabar223@yahoo.com
محمدصادق
اللهیاری
گروه مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
mohammadsadghallahyari@yahoo.com
شهرام
بهمنش
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
behmanesh2007@yahoo.com
تورج
سهرابی
مؤسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
tsohrabi@gmail.com
مهدی
مومنی توتکله
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
m_momeni40@yahoo.com
این تحقیق با هدف شناسایی موانع توسعه اقتصادی واجتماعی پرورش ماهیان گرمابی شهرستان رشت در سال 1394 اجرا گردید. تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل1022 نفر از آبزی پروران ماهیان گرمابی منطقه رشت و سنگر بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران تعیین شد (175n=) که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه و برای تعیین روایی آن از نظرات متخصصان و محققان علوم شیلاتی استفاده گردید. برای به دست آوردن پایایی ابزار تحقیق، 20 پرسشنامه در خارج از نمونه آماری تحقیق تکمیل و مقدار ضریب آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمد. مشکلات در قالب دو حیطه اقتصادی و اجتماعی دستهبندی گردید. مهمترین مشکلات اقتصادی پیشروی پرورش ماهیان گرمابی بالابودن سود تسهیلات بانکی، گرانی نهادههای تولید ماهی (غذا، کود، سموم شیمیایی، بچه ماهی، سوخت،و انرژی ) و بالابودن آب بهاء بود که به ترتیب در رتبه اول تا سوم قرار گرفتند. مهمترین مشکلات اجتماعی، پایین بودن مصرف سرانه ماهیان پرورشی و ضعف عملکرد اتحادیه پرورش دهندگان ماهیان گرمابی بودند. بازنگری سیاستهای حمایتی و رفع موانع تولید و برگزاری دورههای آموزشی کاربردی برای ارتقاء سطح مهارتهای فنی پرورشدهندگان و اعطای وامهای کمبهره، حل مشکلات مربوط به گرانی نهادهها، تامین آب به موقع و ترویج فرهنگ مصرف ماهی و ایجاد زیرساختهای لازم برای فرآوری و نگهداری ماهیان پرورشی از پیشنهادات این مطالعه کاربردی بوده است.
پرورش ماهیان گرم آبی,ضریب کرونباخ,موانع اقتصادی
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115943.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115943_028571d9a779fc2a89b639fb7abf89e9.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
ترکیبات اسید چرب و ارزش تغذیه ای میگو Macrobrachium nipponense تالاب انزلی در سه زیستگاه غرب، مرکز و شرق
25
34
FA
فاطمه
لواجو
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، صندوق پستی، 3995
f.lavajoo@gmail.com
علی اصغر
خانی پور
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
aakhanipour@yahoo.com
نرگس
امراللهی بیوکی
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، صندوق پستی، 3995
amrollahi@hormozgan.ac.ir
علیرضا
میرزاجانی
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
ar_mirzajani@yahoo.com
آرش
اکبرزاده
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، صندوق پستی، 3995
akbarzadeh@alumni.ut.ac.ir
در سال های اخیر، گونه غیربومی <em>M. nipponense</em> (میگوی آب شیرین) در تالاب انزلی سازگاری زیادی یافته و تهدیدی برای تالاب محسوب شده است. مطالعه حاضر ارزش تغذیه ای و ترکیبات اسید چرب اینگونه مهاجم را جهت استراتژی مدیریتی مورد بررسی قرار داد. نمونه برداری از سه زیستگاه غرب، مرکز و شرق تالاب انزلی به طور فصلی انجام شد. نمونه برداری با استفاده از ابزار الکتروشوکر انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که تفاوت معنی داری بین اسیدهای چرب کل و اسیدهای چرب اشباع تک پیوندی در سه زیستگاه وجود ندارد(p>0/05). اما بین مقادیر اسیدهای چرب اشباع چند پیوندی در سه زیستگاه تفاوت معنی داری مشاهده شد(p<0/05). در مقایسه با مقادیر اسیدهای چرب اشباع چند پیوندی در سه زیستگاه شرق، غرب و مرکز تفاوت معنی داری بین داده های بدست آمده از نظر مقادیر اسیدهای چرب آراشیدونیک اسید (C20:4n6)، ایکوزاپنتونیک اسید(C20:5n3) و دکوزاپنتانوئیک اسید(C22:4n6) وجود دارد. شاخص های AI و TI مقادیری بین 4/1 تا 02/2 و 42/0 تا 50/0 در سه زیستگاه طی فصول را نشان دادند. داده های بدست آمده از نسبت n-3/n-6 وEPA/DHA حاصله از آنالیز اسیدچرب بافت عضله میگو <em>M</em><em>.</em><em>nipponense</em> در تالاب انزلی نشان دادند که، مقادیر این داده ها پایین تر از بیشترین مقدار ی است که بر اساس دپارتمان بهداشت U.K گزارش شده است، بنابراین می توان بیان داشت که این گونه از میگو ، برای مصارف انسانی غذایی سالم است و همچنین صید و برداشت از این گونه آبزی جهت مصارف انسانی از هر سه زیستگاه غرب، مرکز و شرق تالاب از دیدگاه کنترلی و پیشگیری از آسیب ناشی از افزایش جمعیت این گونه بر اکوسیستم تالاب انزلی، و هم مصارف انسانی به عنوان منبع پروتئین در سفره غذایی گامی موثر خواهد بود به طوری که در بهبود ارتزاق معیشت مردم و افزایش درآمد منطقه تاثیر گذار است.
اسیدچرب,استراتژی مدیریتی,ارزش تغذیه ای,تالاب انزلی,میگو Macrobrachium nipponense
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115944.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115944_36532cf1b7af72a05f9eccac5dac38fe.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
مولد سازی شاه میگوی آب شیرین
35
50
FA
مهدی
مومنی توتکله
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
m_momeni40@yahoo.com
علیرضا
ولی پور
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
valipour40@gmail.com
سید عباس
موسوی
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
abbas.350.1.1@gmail.com
بهمن
محمدی تبار
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
bahmantabar223@yahoo.com
پروژه مولدسازی شاه میگوی آب شیرین( Cray fish) با هدف دستیابی به زی فن تولید مولد شاه میگو در محیط اسارت و امکان امکان تکثیر و تولید مینیاتور انجام شد. برای اینکار شاهمیگوها با میانگین وزن 15 گرم در قالب سه تیمار با تراکم 5،3 و7 پیش مولد در مترمربع و با نسبت جنسی 1:1 هر یک با سه تکرار، جمعا" در 9 استخر 150 متر مربعی رها سازی و با استفاده از جیره غذایی متناسب با نیازمندی های مولد سازی شاه میگو تغذیه شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که بیش از 50 درصد از مولدین پرورش داده شده طی دو سال دارای گامت های جنسی رسیده بوده و توانایی تکثیر و تولید مینیاتور را داشتند. بطوریکه بیشینه مولدین حامل تخم (چسبیده به پاهای شنا) در شاهمیگوهای دو ساله با 91/58 درصد مربوط به تیمار اول(3 قطعه در متر مربع) و کمینه آن با 47/53 درصد در تیمار سوم(7 قطعه در متر مربع) مشاهده گردید. میانگین نرخ بازماندگی شاهمیگوها در مولدین دو ساله برابر با 87/86 درصد بر آورد گردید. بیشینه تولید مینیاتور در طی دو سال تحقیق مربوط به تیمار سوم با 05/18 درصد بود. بیشینه وزن مولدین 35±206 و کمینه برابر با 15±37 گرم بوده که میانگین وزن مولدین48±90 گرم و با طول متوسط 7/13 سانتیمتر در انتهای پروژه بدست آمد.
زی فن,شاه میگو,مولد سازی,مینیاتور,مولدین
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115946.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115946_95b46296a540647491f08f9b51e0be00.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
غنی سازی ناپلیوس آرتمیا ارومیانا به منظور افزایش کمی و کیفی لارو تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) در بهبود بازسازی ذخایر
51
58
FA
محمود
حافظیه
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
jhafezieh@yahoo.com
ماهیان خاویاری با ارزش ترین گونه ماهیان موجود در جهان می باشند که نه تنها بدلیل تولید خاویار بلکه از منظر تنوع زیستی بسیار مورد توجه می باشند، به منظور بهبود روند تولید کمی و کیفی لارو در مراکز تکثیر ماهیان خاویاری و بررسی امکان رها سازی مستقیم آنها در آب دریا طی فرآیند بازسازی ذخایر، ناپلیوس آرتمیا به عنوان غذای زنده با امولسیون تجاری ICES30/4 و روغن تخمدان ماهی خاویاری به همراه ویتامین ث با درصد های مختلف 10، 20 و 30 درصد طی دو مرحله زمانی 12 ساعت و 24 ساعت غنی و طی 20 روز به لارو تاسماهی ایرانی خورانده شدند. نتایج نشان داد که امولسیو ن تجاری، با 20 درصد ویتامین ث طی 24 ساعت بهترین نتیجه را از جهت کمی و کیفی بر بهبود لارو تاسماهی ایرانی با وزن تر حدود 700 میلی گرم داشته، مقاومت به تنش شوری 12 گرم در لیتر طی 120 ساعت مواجهه را نشان داد.
تاسماهی ایرانی,غنی سازی,غذای زنده,آرتمیا ارومیانا,کمی و کیفی
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115947.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115947_4b18c4496f86fa341a3518bec50e3f43.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
معرفی روش های مختلف استحصال فایتوبیوتیکهای مورد استفاده در آبزی پروری
59
74
FA
رودابه
روفچائی
0000-0002-1891-1289
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
roofchaie@gmail.com
زهرا
صادقی
پژوهشکده گیاهان و مواد داروئی، دانشگاه شهید بهشتی، گروه فیتوشیمی، تهران، ایران
sadeghi.phytochem@gmail.com
افشین
امیری سندسی
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
amirisendesi2005@yahoo.com
مریم
حسنی مقدم
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
moghaddam8@yahoo.com
فایتوبیوتیکها، مشتقات گیاهی هستندکه از برگ، ریشه، غده یا میوه گیاهان بدست میآیند و بصورت جامد، خشک و یا به عنوان اسانس (روغن های اسانسی) جهت بهبود تغذیه مورد استفاده در پرورش دام و طیور قرار میگیرند. این مشتقات گیاهی در آبزی پروری کاربرد گسترده ای دارند، مانند؛ تحریک مصرف خوراک، افزایش رشد، افزایش ترشحات داخلی لوله گوارش، افزایش ایمنی، فعالیت ضد کوکسیدیوزی و انگلی. مواد موثره موجود ازگروههای مواد فعال زیستی شیمیائی همچون؛ آلکالوئیدها، فنلها، فلاونوئیدها، ترپنها و پلیساکاریدها هستند. جهت استحصال این مواد موثره روشهای مختلفی مورد بهره برداری قرار میگیرد. انتخاب این روش ها حسب گونه گیاهی، نوع حلال، استفاده یا عدم استفاده از حرارت، تکنیکهای مختلفی را طلب می کند که در این مقاله ضمن مروری بر کاربرد فایتوبیوتیکها در آبزی پروری به معرفی تکنیکهای کلاسیک و مدرن در این راستا پرداخته میشود. بررسیها حاکی از آنست که روشهای مدرن بدلیل کاهش مصرف مواد شیمیایی آلی و سنتزی و توجه به ایمنی محیط زیست، صرفه جوئی در زمان، کارایی و کیفیت بهتر ماده موثره استخراجی، مورد توجه محققین قرار دارد. با توجه به الزام بهرهگیری از این مواد موثره ارزشمند زیستی جهت رسیدن به آبزی پروری پایدار، آشنایی با این تکنیکها راه گشاست.
آبزی پروری,فایتوبیوتیک,عصاره,متابولیت ثانویه,ترکیبات فعال زیستی,ماده موثره
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115948.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115948_0517da5605c9671d00c119414a9e9a58.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
اثرات محرومیت و محدودیت غذایی بر عملکرد رشد و ذخایر انرژی در تاسماهیان
75
94
FA
بهرام
فلاحتکار
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران.
falahatkar@guilan.ac.ir
نغمه
جعفری
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران.
naghme.jafary1993@yahoo.com
غذا بخش اعظم هزینههای پرورشی را تشکیل میدهد و این امر اهمیت مدیریت تغذیه در آبزیپروری را پررنگتر مینماید. هدف مطالعه حاضر مروری بر اثر راهکارهای محرومیت و محدودیت غذایی بر عملکرد رشد و سوختهای فیزیولوژیک تاسماهیان است. طی دورههایی که دسترسی به غذا محدود میشود، سازماندهی فرآیندهای متابولیک، راهکار مهمی در استفاده مؤثر از ذخایر انرژی محسوب میشود. کاهش توده بدنی یکی از پاسخهای معمول طی دورههای محرومیت و محدودیت غذایی است که در نتیجه کاهش نرخ متابولیک روی میدهد. جهت تأمین انرژی برای حفظ سوخت و ساز پایه، کبد نسبت به امعاء و احشاء و عضلات نقش مهمتری را نشان. ذخایر بدنی در تاسماهیان به ترتیب از گلیکوژن، چربی و در انتها از پروتئین برای تأمین انرژی بسیج میشوند. گلیکوژن کبد منبع اولیه انرژی در تاسماهیان محسوب میشود و از این طریق، گلوکز مورد نیاز برای بافتها و سلولها را تأمین میکند. با توجه به نقش حیاتی گلوکز در بدن، گلیکوژنولیز و همچنین گلوکونئوژنز از پیشسازهای غیر کربوهیدراته سطح گلوکز پلاسما را کنترل میکنند. فیزیولوژی گونه، اندازه، شدت و طول محرومیت و محدودیت غذایی سطوح این منابع انرژی را دچار نوسان میکنند. قدمت طولانی تاسماهیان این امکان را فراهم کرده که مقاومت بالاتری نسبت به شرایط نامطلوب نشان دهند و قادر به تنظیم متابولیک طی دورههای کوتاه مدت و بلند مدت گرسنگی باشند. به دلیل دورههای بلند مدت پرورش، هزینههای بالای غذا و همچنین رسیدگی نهایی تاسماهیان به ویژه در زمستان لازم است تا برنامههای زمانبندی غذایی مناسبی بر اساس گونه، وضعیت ماهیان، دمای آب و شرایط پرورشی تعیین شود. این راهکارها در دستیابی به رشد حداکثری بدون اثرات منفی روی عملکرد فیزیولوژیک تاسماهیان مؤثر بوده و به موجب آن میتوانند در هزینههای غذا صرفه جویی کرده و تحت شرایط کنترل شده به بهبود کیفیت آب کمک شایانی نمایند.
بقا,سوختهای فیزیولوژیک,غذادهی محدود,گرسنگی,مدیریت تغذیه
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115949.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115949_bc0af23beaa33b29c7c255bad02a749a.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
ضدعفونی کننده های شیمیایی مورد استفاده برای تخم ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
95
108
FA
سید عبدالحمید
حسینی
مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
hoseiniabdolhamid@gmail.com
رقیه
محمودی
0000-0003-4780-130X
مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
roghaye.mahmodi@gmail.com
ابوالحسن
راستیان نسب
مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
a.rastian@areeo.ac.ir
محمدسعید
گنجور
0000-0001-6932-7608
مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران
msg_isrc@yahoo.com
با توجه به توسعه فعالیت مراکز تکثیر و پرورش قزل آلای رنگین کمان(<em>Oncorhynchus mykiss</em> ) در کشور و برای دستیابی به تولید بیشتر در واحد سطح، رسیدگی به امور بهداشتی، امری ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد، بنابراین می توان گفت مدیریت صحیح بهداشتی رکن اصلی تولید اقتصادی ماهی قزل آلا می باشد و این مهم بدست نخواهد آمد، مگر آنکه ملاحظات بهداشتی و سیاست های پیشگیری با دقت تمام به اجرا درآید. یکی از مهمترین ارکان مدیریت بهداشتی در تفریخگاههای تخم ماهیان قزل آلا، ضدعفونی تخم ها برای رسیدن به درصد بازماندگی بالاتر می باشد. تخم ماهیان در طی انکوباسیون جهت به حداقل رساندن امکان آلودگی بوسیله انواع قارچها، باکتریها، انگلها و ویروسها تا حد قابل قبول، بصورت گسترده تحت ضدعفونی بوسیله انواع مختلف مواد ضدعفونی کننده قرار می گیرند. بنابراین آشنایی با انواع مواد ضدعفونی کننده وکاربرد آنها در زمان انکوباسیون تخم ماهیان قزل آلا ضرورت دارد. در مقاله حاضر انواع ضدعفونی کننده های شیمیایی رایج در تفریخگاههای تخم ماهی قزل آلا با ذکر مشخصات و میزان دوزهای مورد استفاده شرح داده شده که در نهایت پرورش دهندگان بتوانند با توجه به شرایط موجود بهترین ماده جهت ضدعفونی مناسب تخم ها را در مراکز تکثیر به کار گیرند
تفریخگاه,تخم ماهی,قزل آلای رنگین کمان,ضدعفونی کننده,پیشگیری
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115950.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115950_ac3c3d038eaf02d23cd2f64e37e2572b.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
تاثیر غنی سازی ماکارونی تولید شده به روش صنعتی با کنسانتره پروتئین ماهی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) بر میزان ذائقه پسندی
109
118
FA
صغری
کمالی
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
amaneh.k96@gmail.com
علی اصغر
خانی پور
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
aakhanipuor@yahoo.com
قربان
زارع گشتی
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
zarehgashti@yahoo.com
فاطمه
نوغانی
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
fnoghani@yahoo.com
کنسانتره پروتئین ماهی کپور نقره ای (<em>Hypophthalmichthys molitrix</em>) از گوشت ماهی کپور نقره ای ، طی سه مرحله استفاده از حلال ( ایزوپروپانول ) ، پرس و خشک کردن با استفاده از دستگاه فور در دمای (60 درجه سلسیوس ) بدست آمد و این کنسانتره در ماده خشک دارای 93 درصد پروتئین بوده ، که با توجه به منابع پروتئینی و اسید های آمینه ضروری آبزیان از ارزش تغذیه ای بالای برخوردار میباشد و برای غنی سازی سایر فرآورده های غذایی میتوان استفاده کرد . در این تحقیق با توجه به اینکه ماکارونی های فعلی دارای کربوهیدارت بوده و از نظر اسید آمینه های لیزین و ترئونین دچار کمبود است،این امر فرصتی ایجاد میکند تا برای غنی سازی و افزایش کیفیت تغذیه ای از کنسانتره پروتئین ماهی استفاده شود . در این تحقیق از نسبتهای 5 و 15درصد از کنسانتره پروتئین ماهی برای غنی سازی ماکارونی استفاده و تیمارها در سه تکرار تهیه و در دمای محیط به مدت 3 ماه نگهداری و آزمایشات مربوط به ارزیابی حسی انجام و با تیمار شاهد ( بدون) کنسانتره پروتئین ماهی مقایسه گردید .در نهایت آنالیز آماری داده ها با استفاده از Spss ورژن 17 و جهت مقایسه داده های تیمارها از آزمایش Dunkan استفاده گردید با توجه به نتایج آزمایشات حسی و پس از انجام آزمون آماری داده ها مشخص گردید ،از نظر ذائقه پسندی و مدت ماندگاری تیمار غنی سازی شده با 5 ٪ کنسانتره پروتئین ماهی از ارزیابی بالایی برخوردار بوده . در ارزیابی کلی تیمار غنی سازی شده با کنسانتره پروتئین ماهی با 5 ٪ بهتر از سایر تیمارها بوده و دارای تفاوت معنی داری بوده است (P<0.05) .
کپور نقره ای,غنی سازی,ماکارونی,ارزیابی حسی,کنسانتره پروتئین ماهی(FPC)
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115951.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115951_06f8ddceae643dd6d14891c47b058842.pdf
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور(بندر انزلی)
علوم آبزی پروری پیشرفته
2783-1477
1
زمستان 96
2017
12
22
برخی از خصوصیات تولید مثلی ماهی اسبله اروپایی جنس نر( L. , 1758 Silurus glanis) در تالاب بین المللی انزلی
119
127
FA
شهرام
بهمنش
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
behmanesh2007@gmail.com
باقر
امیری مجازی
دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، صندوق پستی 4314-31585، کرج، ایران
ابوالقاسم
کمالی
دانشگاه منابع طبیعی و کشاورزی گرگان، صندوق پستی 15749-49138، گرگان، ایران
عبدالمجید
حاجی مرادلو
دانشگاه منابع طبیعی و کشاورزی گرگان، صندوق پستی 15749-49138، گرگان، ایران
محدثه
احمدنژاد
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران
m-ahmadnezhad@yahoo.com
ماهی اسبله از خانواده <em>Siluridae</em> و از راسته گربه ماهی شکلان می باشند<strong>،</strong>که گونه<strong> </strong><em>Silurus glanis</em> درشمال ایران زیست می نماید. تعداد 196 قطعه جنس نر این گونه در اندازه های مختلف به وسیله تله از تالاب بین المللی انزلی به صورت ماهانه صید گردید، پس از انتقال نمونه ها به ساحل ، طول کلی (Total length) ، طول استاندارد، با دقت 1میلی متر، وزن بدن ( Total weight)با دقت 1گرم ،وزن غدد جنسی (Gonad weight) ،وزن کبد (liver weight) با دقت 01/ 0 گرم اندازه گیری شد. در این مطالعه ، چرخه تولیدمثلی، و همچنین محدوده دمای اسپرم ریزی آن با استفاده ازشاخص های وزنی گناد Gonado-Somatic Iindex، شاخص وزنی کبد Hepato-Somatic Index و شاخص فربهیCondition Factor مورد بررسی قرارگرفت. حداکثر میانگینمقدارشاخص وزنی غدد جنسی((GSI<strong>، </strong>در ماه خرداد به 04/3 ± 82/7 درصد رسیده و سپس با پایان اسپرم ریزی ماهیان نر در تیر ماه سیر نزولی آن تا ماه شهریور ادامه می یابد.میزان GSI از مرحله 2 رسیدگی جنسی در ماهیان مورد بررسی بصورت معنی داری رو به افزایش نهاده و در مرحله 5 رسیدگی جنسی به حداکثر مقدار خود می رسد. این مقدار در مرحله 6 رسیدگی جنسی مجدداً کاهش می یابد. بررسی ها در این مطالعه موید این موضوع است که به نحوی تکامل غدد جنسی در اردیبهشت و خرداد به حداکثر می رسد و در این دوره میزان دمای آب بین ºС73/22– 33/19 بوده است.تغییرات مقادیر ((GSI نشان از داشتن چرخه تولید مثل سالانه می باشد که از نیمه شهریور ماه شروع و در اوایل تیرماه سال آینده خاتمه می یابد. مقادیرشاخص وزنی کبد (HSI )در طول مدت نمونه برداری نوساناتی داشته است.حداکثر میزان آن در ماه آبان % 22/0±95/1و حداقل آن در ماه تیر % 12/0±79/0مشاهده گردیده است. شاخص فربهی (CF) نیز در طول دوره نمونه برداری دارای نوسان بوده است<strong>.</strong> بالاترین میزان آن در ماه شهریور % 18/0± 7/0 بوده و پایینترین میزان آن در مرداد ماه محاسبه شد. به طور کلی باتوجه به بررسی هایفوق و همچنین وجود مراحل 4 و 5 رسیدگی غدد جنسی این ماهی در ماههای اسفند تا خرداد اسپرم ریزی می کند.
ماهی اسبله، تالاب انزلی، تولید مثل، شاخص فربهی,شاخص وزنی غدد جنسی، شاخص وزنی گناد
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115959.html
https://aasj.areeo.ac.ir/article_115959_637f810b5f827d309a9587cf70f26424.pdf