مروری بر نیازمندی‌های مواد معدنی در تغذیه ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (mykiss Oncorhynchus)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان

چکیده

نقش مواد معدنی در تغذیه، فیزیولوژی و حیات بسیاری از حیوانات مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال دستیابی به اطلاعات در زمینه نیازمندی‌های مواد معدنی ماهیان و اثرات آنها بر ترکیبات و عملکرد بیوشیمیایی بدن، واکنش‌های آنزیمی و واحد‌های ساختاری غیر آنزیمی با محدودیت رو به رو است. این مسئله به دلیل جذب برخی از مواد معدنی توسط آب، ماده غذایی و در نتیجه عدم اندازه‌گیری دقیق این عناصر اتفاق می‌افتد. امروزه اهمیت عناصر معدنی میکرو و ماکرو به عنوان اجزای ضروری جیره ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در بسیاری از مطالعات به اثبات رسیده است. عناصر ماکرو (P،Ca ، Mg،K  وNa ) جزء اصلی واکنش‌ها و مسیر‌های بیوشیمایی بوده و وجود عناصر معدنی میکرو (Zn، Cu، Fe،Cr ، Mn و Se) به دلیل بهبود عملکرد رشد و تغذیه ماهی مهم تلقی می‌شوند. در این راستا، برهم‌کنش عناصر ماکرو و میکرو، شرایط فیزیکوشیمیایی محیط آبی و فیزیولوژی ماهی می‌توانند دستیابی به سطوح بهینه و دسترسی زیستی مواد معدنی در خوراک را تحت تاثیر قرار دهند. این مطالعه مروری بر سطوح مختلف نیازمندی‌ها، نقش مواد معدنی در خوراک و تاثیر متقابل آنها بر رشد، تغذیه و فیزیولوژی بدن ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان بعنوان یکی از گونه‌های مهم پرورشی خواهد بود.  

کلیدواژه‌ها