تاثیر نانو ذره آهن و Lactobacillus plantarum KC426951 پوشش‌دار شده به صورت مجزا و تلفیقی بر فاکتورهای رشد و زنده مانی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی ، ایران

2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

در این تحقیق تأثیر نانو ذره آهن و لاکتوباسیلوس پلانتاروم پوشش­دار شده به صورت مجزا و تلفیقی بر فاکتورهای رشد و زنده مانی ماهی قزل آلای رنگین‌کمان بررسی گردید. برای این منظور ماهی­ها پس از زیست سنجی با میانگین وزن 35/0± 94/12 گرم به صورت تصادفی در 36 تانک 500 لیتری (30 عدد در هر تانک) ریخته شدند و با رژیم­های غذایی مختلف، به مدت هشت هفته تغذیه گردیدند. در این تحقیق 3 دوز (30، 60 و 90 میلی‌گرم بر کیلوگرم) نانو ذره آهن و دو دوز باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم پوشش دارشده (cfu/g 108 و 107) به صورت مجزا (5 تیمار) و تلفیقی (6 تیمار) در غذا و تیمار شاهد نیز بدون نانو ذره آهن و باکتری در نظر گرفته شد که در مجموع 12 تیمار (هر تیمار با 3 تکرار) را شامل می­شد. نتایج نشان دادند که بیش‌ترین مقدار افزایش وزن بدن، در تیمارهای حاوی 60 میلی­گرم بر کیلوگرم نانو ذره آهن (T4)، cfu/g 107 باکتری (T1) و تیمار حاوی تلفیق این دو (T8) و کمترین میزان آن در تیمارهای حاوی 30 میلی­گرم بر کیلوگرم نانو ذره آهن و تلفیق آن با cfu/g 108- 107باکتری (T6 و T7) بدست آمد (P<0.05). کمترین میزان ضریب تبدیل غذا و بیشترین ضریب رشد ویژه نیز در تیمار T1 مشاهده گردید. همچنین کمترین درصد زنده‌مانی نیز به ترتیب در تیمارهای T6 و T7 دیده شد (P<0.05). بنابراین افزودن مقدار 60 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذره آهن و cfu/g 107 لاکتوباسیلوس پلانتاروم پوشش دارشده در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها