پروتئین‌های شوک حرارتی؛ اهمیت و عملکرد آنها در شرایط آبزی پروری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران

چکیده

   هنگامی که موجود آبزی در معرض شرایط استرس زا قرار می­گیرد بسیاری از فرآیند­های فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و مولکولی آن دستخوش تغییرات ناخواسته می­شوند. یکی از این تغییرات بیان پروتئین­های شوک حرارتی (HSP) می­باشد. پروتئین­های شوک حرارتی گروه منحصر به فردی از پروتئین­ها هستند که در هنگام در معرض قرارگیری موجود با شرایط استرسی، به عنوان یک سد دفاعی عمل کرده و از تخریب یا تغییر شکل پروتئین­ها جلوگیری می­کنند. HSP­ها در موجودات آبزی و آبزی پروری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می­باشند، زیرا موجود را قادر می­سازند تا با عوامل استرس­زای محیطی رایج در آبزی پروری شامل استرس­های دمایی و عوامل بیماری­زا سازگاری یابد. اگرچه افزایش سطح این گروه از پروتئین­ها عمدتاً با افزایش دما مشاهده می­شود اما بیان آنها در پاسخ به دما­های پایین نیز گزارش شده است. افزایش سطح این پروتئین­ها می­تواند موجب افزایش رشد، بقا و مقاومت آبزیان در برابر استرس­های محیطی شود. در شرایط آبزی پروری می­توان با تحریک مصنوعی تولید این گروه از پروتئین­ها و یا تغذیه موجود آبزی با ترکیبات محتوی HSP سیستم ایمنی موجود را در برابر عوامل بیماری­زا تقویت نموده و حتی از آنها به عنوان جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک­ها و واکسن­ها در صنعت آبزی پروری استفاده نمود. این مطالعه به بررسی نقش و عملکرد پروتئین­های شوک حرارتی در موجودات آبزی در شرایط آبزی پروری می­پردازد.

کلیدواژه‌ها