شناسایی و تغییر مس، کروم و کبالت در بافت خوراکی عضله ماهی اسبله glanis) Silurus) نمونه برداری شده از تالاب انزلی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

چکیده

ماهی اسبله تالاب انزلی از نظر صید تجاری و اقتصادی، رشد مطلوب و تولید گوشت مورد مصرف بعضی از اقلیت ها و برای صادرات مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین ارزیابی سلامت و بهداشت آن در تالاب حائز اهمیت می باشد . این مطالعه  به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین مس، کروم و کبالت دربافت خوراکی عضله ماهی اسبله  در سه ایستگاه  (غرب، مرکزی, شرق ) از تالاب انزلی در سال 1391 صورت پذیرفت. دراین تحقیق بصورت تصادفی از هر ایستگاه 10 نمونه ماهی در اوزان استاندارد به روش صید با تور گوشگیر  نمونه برداری شد . اندازه گیری غلظت عناصر سنگین با کمک دستگاه جذب اتمی شعله انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد میانگین غلظت فلز مس در ماهی اسبله تالاب غرب، مرکزی و شرق به ترتیب  برابر  77/3، 5/2،2/2 میکروگرم بر گرم وزن خشک،  میانگین غلظت فلز کروم در ماهی اسبله تالاب غرب، مرکزی و شرق به ترتیب  05/0 ،04/0 ،05/0 میکروگرم برگرم وزن خشک و میانگین غلظت فلز کبالت در ماهی اسبله تالاب غرب 02/0 میکروگرم برگرم وزن خشک مشاهده شد و در تالاب مرکزی و شرق در حد تشخیص دستگاه نبوده است. در این مطالعه غلظت مس، کروم و کبالت  در بافت عضله ماهی اسبله بین ایستگاههای مورد مطالعه  اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>). میزان مس، کروم و کبالت  با استانداردهای غذا و داروی آمریکا(FDA) و سازمان بهداشت جهانی  (WHO) مقایسه شد . نتایج این بررسی نشان داد که میزان سمیت  مس، کروم و کبالت از استاندارد های گزارش شده از سوی FDA، WHO  کمتر می باشد. 

کلیدواژه‌ها