راهنمای نگهداری و مدیریت خوراک آبزیان در مزرعه

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردآبی یاسوج، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران

2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

هزینه بر ترین بخش آبزی پروری و سود و زیان یک آبزی پرور را کیفیت و کمیت خوراک تعیین میکند. از نقطه نظر اقتصادی و زیست محیطی، مصرف غذای مناسب و ایجاد رشد و سلامت در آبزی و در نهایت تولید گوشت ماهی با کیفیت برای انسان، بسیار حائز اهمیت است. غذای ماهی با هدف تامین نیازهای آبزی فرموله شده بطوریکه مواد اولیه با کیفیت از منابع مختلف بر اساس حداقل قیمت و حداکثر کارائی طی فرایند اکستروژن فرآوری و به پلتی قابل مصرف برای آبزی تبدیل میگردند. اطلاع از هزینه سنگین خوراک در آبزی پروری، این نکته را برجسته میکند که تولید خوراک خوب در کارخانه و نگهداری مسئولانه در مزرعه بر عهده هر دو طرف میباشد. مسئولیت تولید و استفاده از مواد اولیه مناسب بر عهده کارخانه تولید خوراک است اما بخش مهمی از نتیجه کار که شامل مدیریت تغذیه، انبار داری مناسب و آگاهی از معضلات و مشکلات ناشی عدم نگهداری مناسب خوراک و راه های کنترل عوارض آن بر عهده آبزی پرور میباشد. اطلاع از علائم و مشکلات ناشی از کیفیت نامناسب و یا فساد در خوراک، عوامل ایجاد کننده شرایط نامطلوب در خوراک و انبار و اعمال کنترل کیفی و ارزیابی های مناسب در مقاطع مختلف از مواردی است که به آبزی پرور در بهینه سازی مدیریت تغذیه مزرعه کمک شایانی میکند. این نوشتار ویژه آبزی پروران و در سطح مزرعه طراحی شده و نکات کلیدی را در خصوص غذا و مدیریت تغذیه در مزارع بیان میکند.

کلیدواژه‌ها