بررسی عوامل بیماری زای عفونی در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهی تیلاپیای نیل سیاه Oreochromis niloticus و قرمز Oreochromis sp. در بافق یزد

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

3 پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

چکیده

    بیماری های آبزیان پرورشی و خسارات ناشی از آن صنعت آبزی پروری را در نقاط مختلف جهان تحت تأثیر قرارداده است. تیلاپیا در مراحل نخست معرفی به صنعت آبزی پروری کشور بوده و درعین مقاوم بودن، گزارش هایی از ابتلاء آن به بیماری های عفونی وجود دارد و لازم است برنامه ریزی اصولی پیشگیری و کنترل آن مورد توجه قرار گیرد. بررسی بهداشتی کارگاه های تکثیر و پرورش تیلاپیا در مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شور ولقع در حومه بافق یزد در سال های 92-1391 صورت گرفت. با مشاهده علائم غیرطبیعی ظاهری، حرکتی، تغذیه ای و تلفات غیرمعمول، بررسی های انگلی، باکتریایی، قارچی و ویروسی تخم ها، بچه ماهیان، ماهیان پرواری و مولدین انجام شد ونمونه هایی از آلودگی به عوامل انگلی Gyrodactylus sp.و Dactylogyrus sp.، باکتری های Streoptococcus sp.و Edwardsiella sp. ، و قارچ های Penicillium sp. و Aspergillus sp. مشخص گردید. آلودگی نمونه ها به ویروس های Herpesvirus، EHNV و BIV منفی بود. گرچه عوامل پاتوژن و موارد بیماری در ماهیان تیلاپیای نیل سیاه Oreochromis niloticus و هیبرید قرمز Oreochromis sp.مورد بررسی به صورت معدود و موردی مشاهده شدند، اما پایش و اعمال دستورالعمل بهداشتی بویژه در زمینه پیشگیری از بروز بیماری ها بسیار اهمیت دارد.

کلیدواژه‌ها