پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماری‌های ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان SPF

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن، ایران

3 اداره کل دامپزشکی استان مازندران، اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان، ساری، ایران

4 مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن، ایران.

5 مؤسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

چکیده

این پژوهش به منظور پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز برخی از بیماری­های ویروسی خاص در مرکز تولید ماهی قزل­آلای رنگین­کمان عاری از عوامل بیماری­زای خاص (SPF) انجام شده است. به همین منظور فاکتورهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب ورودی و خروجی سالن قرنطینه درمرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن نظیر اکسیژن، دما، pH، نیتریت، نیترات، آمونیوم، آمونیاک و کل باکتری­ها به مدت 6 ماه از اردیبهشت تا مهر 1396 بر اساس روش­های استاندارد مورد سنجش قرار گرفتند. همچنین ماهیان موجود در سالن قرنطینه جهت بررسی احتمال آلودگی به ویروس­های IPN، IHN و VHS نمونه­برداری شدند. نتایج بررسی­ها نشان داد که میانگین دما، اکسیژن محلول، pH، نیتریت، نیترات، آمونیوم، آمونیاک و کل باکتری­های­ آب ورودی سالن قرنطینه به­ترتیب 17 درجه­سانتی­گراد، 32/8 میلی­گرم بر لیتر، 98/8، 003/0 میلی­گرم بر لیتر، 10/3 میلی­گرم بر لیتر، 09/0 میلی­گرم بر لیتر، 08/0 میلی­گرم بر لیتر و 50/90 واحد کلنی در میلی­لیتر و آب خروجی به­ترتیب 59/17 درجه­سانتی­گراد، 20/8 میلی­گرم بر لیتر، 18/8، 04/0 میلی­گرم بر لیتر، 74/3 میلی­گرم بر لیتر، 09/0 میلی­گرم بر لیتر، 08/0 میلی­گرم بر لیتر و 50/784 واحد کلنی در میلی­لیتر بوده است. یافته­های این پژوهش گویای آن است که در مدیریت تولید قزل­آلای رنگین­کمان عاری از عوامل بیماری­زای خاص از مرحله پیش­مولد تا مولد در سالن ­قرنطینه مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن، جلوگیری از ورود عوامل بیماری­زا مورد توجه قرار گرفته است.

کلیدواژه‌ها