معرفی سه ویروس مهم بیماریزای اگزوتیک (IPNV, IHNV &VHSV) در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) پرورشی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران

2 مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردآبی شهید مطهری یاسوج، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، یاسوج، ایران

چکیده

      بیماری های ویروسی نکروز عفونی لوزالمعده ای[1]، نکروز عفونی بافت خونساز [2] و بیماری خونریزی پوزه[3] (سپتی‌سمی هموراژیک ویروسی(، هر سه بیماری های عفونی کشنده ای هستند که همه ساله در میان ماهیان حساس در مزارع تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی موجب بروز تلفات گسترده و خسارات اقتصادی شدیدی می شوند که همواره تضعیف این صنعت و کاهش علاقمندان به این صنعت سودآور را در پی دارد. این بیماری ها نه تنها عفونی و مسری بلکه جهان گستراند. که در اغلب کشور های پیشتاز در تولید قزل آلای رنگین کمان خسارت قابل­توجهی وارد می کنند. با توجه به ویروسی بودن  عامل ایجاد کننده این بیماری ها ، علیرغم پیشرفت‏های علمی جدید در دنیا، هنوز امکان درمان کامل این بیماری ها وجود ندارد. بنابراین آشنایی کامل با نحوه شیوع، انتشار و گسترش این بیماری ها و روش‏های بهداشتی جهت کنترل و پیشگیری از آنها  می‏تواند نقش مهمی در کاهش خسارت اقتصادی و هزینه­های پرورش­دهندگان ماهی داشته­باشد. رعایت اصول بهداشتی، اجرای کامل مقوله امنیت زیستی، تغذیه مناسب و اعمال مدیریت بهداشتی صحیح در مزارع، به نحو شایسته ای می تواند در کنترل، پیشگیری و کاهش تلفات و خسارات اقتصادی مربوطه  موثر و کارا باشد.



[1] - Infectious Pancreatic Necrosis Virus (IPN)


[2] - Infectious Haematopoetic Necrosis Virus (IHN)


[3] - Viral Hemorrhagic Septicemia Virus (VHS)

کلیدواژه‌ها