روش های پیشگیری، کنترل و تشخیص آزمایشگاهی بیماری های ویروسی ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

2 دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

3 گروه شیلات، واحد بندرانزلی، دانشگاه آزاد اسلامی، بندر انزلی، ایران

چکیده

ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)، یکی از مهمترین گونه های ماهیان گرمابی آب شیرین در آبزی پروری در دنیا و همچنین یک ماهی بومی در دریای خزر است که پرورش تک گونه ای و متراکم آن علاوه بر پرورش چند گونه ای مورد توجه قرار گرفته است، اما عدم توجه به زیرساخت های بهداشتی در مدیریت پرورش آن می تواند منجر به بروز بیماری های مهلک این گونه ارزشمند گردد. بیماری های ویروسی مهمترین عوامل تهدید کننده پرورش ماهی کپور در دنیا هستند که شناخت آنها و اجرای روش های پیشگیری و کنترل می تواند از بروز خسارات جلوگیری نماید. ویرمی بهاره کپور، آبله کپور،  بیماری خواب آلودگی کوی (بیماری ویروسی ادم کپور) و بیماری هرپس ویروس کوی، بیماری های ویروسی هستند که می توانند در ماهی کپور بیماری ایجاد نمایند. این مطالعه به معرفی مهمترین بیماریهای ویروسی ماهی کپور معمولی و ارائه روش های شناسایی، پیشگیری و کنترل آنها می پردازد. همچنین روش های آینده نگر برای کاهش خطر بیماری ها و محدودیت های آنها ارائه شده است. امید است که این بررسی بتواند صنعت آبزی پروری را در پیشگیری و کنترل بیماریهای ویروسی این گونه   یاری رسانده و به توسعه سالم و پایدار صنعت آبزی پروری کمک کند.

کلیدواژه‌ها