بیماری کوی هرپس ویروس(KHVD) و روش های مقابله با آن در کپور معمولی پرورشی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

چکیده

عوامل بیماری زا همواره یکی از تهدیدات صنعت آبزی پروری محسوب می گردند. گاهی بیماریها می توانند خسارات جبران ناپذیری را برجای گذارند. بیماری ویروسی کوی هرپس ویروس(KHVD)  یکی از این بیماری هاست که بسیاری از کشورهای جهان و از جمله کشور ما را نیز تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری تنها بر روی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و نژادهای مختلف آن نظیر ماهی کوی تاثیر می گذارد. همه گروه های سنی ماهی کپور معمولی در مقابل این ویروس حساس می باشند. این بیماری در دمای بیشتر از 16 درجه سانتیگراد رخ می دهد. متاسفانه این بیماری ویروسی درمان خاصی ندارد و در صورت بروز آن ممکن است 100-80% ماهیان کپور معمولی موجود در کارگاه تلف شوند. از طرفی ماهیان بجا مانده از بیماری احتمالا حامل ویروس بوده و می توانند باعث سرایت آن به گروه های دیگر شوند. خوشبختانه ویروس هرپس که عامل ایجاد بیماریKHV در ماهی است، باعث بیماری در انسان نمی شود، لذا دستکاری، حمل و حتی مصرف این ماهیان خطری را متوجه انسان نمی سازد . متاسفانه هنوز واکسن موثری برای ایمن سازی ماهیان پرورشی در مقابل این ویروس وجود ندارد. لذا بهترین راه مقابله با آن پیشگیری و رعایت سختگیرانه مقررات ایمنی زیستی در کارگاه های پرورش ماهی است. درصورت بروز این بیماری لازم است پرورش دهنده حتما به اداره دامپزشکی و شیلات اطلاع رسانی نماید تا ضمن دریافت راهنمائی و کمک های کارشناسی از انتشار بیشتر بیماری جلوگیری شود.

کلیدواژه‌ها