فرآیند استخراج پلی ساکارید سولفاته فوکوئیدان از ماکروجلبک‌های قهوه‌ای

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

چکیده

جداسازی ترکیبات زیست فعال از منابع دریایی توجه بسیاری از پژوهشگران را در دهه­های اخیر به خود جلب کرده است. جلبک­ها یکی از منابع دریایی می­باشند که حاوی ترکیبات زیست فعال متعددی همچون پلی ساکاریدها، ترکیبات فنولی، رنگدانه­ها، اسیدهای چرب امگا-3، پروتئین و پپتیدها بوده و بر این اساس تاکنون در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گرفته­اند. فوکوئیدان، پلی ساکارید سولفاته استخراج شده از جلبک­های قهوه­ای می­باشد. این پلی ساکارید به علت ویژگی­های زیست فعالی و عملکردی مناسب خود می­تواند در فرمولاسیون غذاهای فراسودمند و مکمل­های غذا-دارویی به عنوان جزء فعال مورد استفاده قرار گیرد. برای استخراج فوکوئیدان می­توان از روش­های متداول آب داغ، اسیدی و قلیایی و همچنین روش­های نوینی همچون فراصوت، مایکروویو، آنزیمی، سیال فوق بحرانی و آب زیر بحرانی استفاده کرد. مطالعه حاضر مروری بر مراحل مختلف استخراج پلی ساکارید سولفاته فوکوئیدان، کاربردها، مزایا و اثربخشی آن می­باشد.

کلیدواژه‌ها