مروری بر منابع، روش‌های استخراج، ویژگی‌ها و کاربردهای پلی ساکارید آلژینات استخراج شده از ماکروجلبک‌های قهوه ای

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

چکیده

ماکروجلبک ها در ساختار خود دارای ترکیبات متعددی از جمله پلی ساکاریدها می باشند. آلژینات یکی از پلی ساکاریدهای استخراج شده از ماکروجلبک های قهوه ای بوده که به صورت متداول با استفاده از روش قلیایی استخراج می گردد. علاوه بر این تاکنون روش های دیگری همچون آنزیمی، فراصوت، ماکروویو، آنزیمی-فراصوت، اکستروژن و تخمیر نیز برای استخراج آلژینات استفاده شده است. آلژینات دارای ویژگی های متعددی مانند ویژگی های ضداکسایشی، ضدتوموری، ضدالتهابی، تنظیم سیستم ایمنی، پری بیوتیکی و امولسیون کنندگی می باشد. بر اساس این ویژگی ها، پلی ساکارید آلژینات در صنایع مختلفی همچون صنایع غذایی، محصولات آرایشی-بهداشتی، پزشکی، صنایع رنگ و چاپ، نساجی، کاغذسازی، آبزی پروری، کشاورزی و جوشکاری مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعه حاضر مروری بر منابع، فرآیند و روش های استخراج، ساختار، ویژگی های زیست فعالی و عملکردی و همچنین کاربردهای پلی ساکارید آلژینات در صنایع مختلف می باشد.

کلیدواژه‌ها