انجماد اسپرم ماهی اوزون برون Acipenser stellatus با استفاده از رقیق کننده MT

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

   استفاده از تکنیک انجماد اسپرم به منظور انجام برنامه­های بهگزینی مولدین، دسترسی به اسپرم در زمان­های متفاوت و حفاظت از گونه­ها دارای اهمیت بالایی در صنعت ماهیان خاویاری است. به طور معمول در کشور ایران از فرمولاسیون مبتنی بر زرده تخم مرغ و DMSO جهت انجماد اسپرم ماهیان خاویاری استفاده شده است. در مطالعه حاضر از  رقیق کننده MT (Modified Tsvetkova’s) استفاده شد که متشکل از اجزای اصلی متانول، ساکاروز، پتاسیم کلراید و تریس بود. این فرآورده با حذف ماده شیمیایی DMSO و زرده تخم مرغ جهت نگهداری از اسپرم اوزون برون (Acipenser stellatus) در حالت انجماد به مدت طولانی بکار گرفته شد و برای ارزیابی عملکرد درصد تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسپرم ماهیان پس از مدت یک سال نگهداری در مخزن ازت حداقل دارای 30 درصد تحرک بودند و بنابراین این رقیق کننده می­تواند جهت نگهداری اسپرم اوزون برون بکار گرفته شود. از آنجاییکه اسپرم گونه­های ماهیان خاویاری دارای غلظت نسبتاً مشابهی هستند لذا این رقیق کننده می­تواند در سایر گونه­های ماهیان خاویاری بکار رود.

کلیدواژه‌ها