روش های سنتی و نوین خشک کردن ریز ماهیان، ساردین و موتو ماهی، در استان هرمزگان – مناطق صیادی جزیره قشم

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استاد تمام شیلات موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران.

2 دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، گلستان، ایران.

3 3 استادیار، دامپزشکی، موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران.

چکیده

    خشک کردن ماهی یکی از روش‌های مهم و رایج نگهداری ماهی در سراسر دنیاست که به روش‌های سنتی و نوین قابل اجراست. ماهی ساردین و موتو از مهمترین ماهیان ترکیب صید سطح زی در جزیره قشم می باشند، بطوریکه با میزان صید بیش از 54 هزار تن در سال، در توسعه اقتصادی این جزیره نقش مهمی را ایفا می نمایند .میزان بالای صید ماهیان سطح­زی ریز و رایج بودن تولید فرآورده خشک شده از این ماهیان در سواحل جنوب ایران، از مزایای بالقوه توسعه خشک کردن ماهی در سواحل جنوبی ایران است.گرچه فناوری های جدیدی همچون خشک کردن با هوای داغ(آون)، مایکروویو، بخار فوق گرم، اشعه مادون قرمز، پمپ حرارتی، خشک کردن تحت خلاء ،خشک کردن انجمادی و ترکیبی از این فناوری ها در سال های اخیر بسیار مورد توجه بوده اند، لیکن خشک کردن سنتی و با استفاده از نور خورشید، هنوز متداولترین روش خشک کردن ریز ماهیان در مناطق گرمسیری وساحلی دنیا درمهمترین مناطق صید ماهیان سطح زی خصوصا جزیره قشم می باشد. شناخت مزایا و معایب روش‌های نوین و سنتی می‌تواند به تعیین رویکرد مناسب در توسعه صنعت خشک کردن ماهی در جزیره قشم کمک نماید.

کلیدواژه‌ها