مهمترین بیماری های عفونی کپور نقره ایHypophthalmichthys molitrix و راه های کنترل و پیشگیری از آنها

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

2 گروه شیلات، واحد بندر انزلی، دانشگاه آزاد اسلامی، بندر انزلی، ایران

چکیده

تلفات گسترده ماهی کپور نقره ای(Hypophthalmichthysmolitrix) با علایم بالینی متفاوت شامل بیحالی، خونریزی های زیر جلدی در پهلوها، پایه یا درکل باله ها، قرمز شدن زیر شکم و روی سرپوش آبششی، اگزوفتالمی خفیف، خونابه در محوطه شکمی(به رنگ های زرد، شفاف یا قرمز)، خونریزی های نقطه ای بر روی امعاء و احشاء و در برخی موارد زرد شدن یا کمرنگ شدن کامل پوست و تلفات موجب خسارات اقتصادی زیادی به آبزی پروران کشور گردیده است. در بعضی مطالعات، عوامل عفونی باکتریایی به عنوان عامل تلفات گزارش گردیده و برخی محققین نیز علایم بالینی و کالبدگشایی را مشکوک به بیماری های ویروسی دانسته اند. از آنجا که بروز عوامل عفونی بدنبال شرایط عمومی نا مناسب می تواند منجر به تلفات گردد لذا شناسایی به موقع عوامل عفونی و بکارگیری روش های پیشگیری و کنترل این بیماری ها همراه با بهبود مدیریت استخر می تواند از بروز خسارات و شیوع بیماری ها جلوگیری نماید. مطالعات مختلف نشان داده که شایعترین عوامل عفونی در تلفات ماهیان فیتوفاگ عوامل باکتریایی مانندآئروموناسهای متحرک بویژه آئروموناس هیدروفیلا(Aeromonas hydrophila) و 2 گونه سودوموناس آئروژینوزا(P. aeruginosa) و سودوموناس فلورسنس(fluorescens P.) هستند. بیماری های باکتریایی ناشی از پروتئوس روتگری(Proteus rettgeri) و استافیلوکوکوس اورئوس(Staphylococcus aureus) نیز به عنوان عوامل بیماریزا در این ماهی گزارش شده اند. از طرفی ماهی کپور نقره ای به بیماری ویروسی ویرمی بهاره کپور[1]نیز حساس است. در شرایط ضعف سیستم ایمنی ناشی از مدیریت ضعیف آب و تغذیه، عوامل قارچی هم می توانند ماهی را درگیر نمایند که معمولاً به عنوان عامل اولیه تلفات مطرح نیستند. در این هنگام تشخیص سریع و به موقع عوامل بیماریزا و اجرای اقدامات اصلاحی مناسب با بهره گیری از روش های امنیت زیستی می تواند از بروز خسارات بیشتر جلوگیری نماید.



[1]. Spring viremia of carp

کلیدواژه‌ها