بررسی عوامل مؤثر بر بازده استفاده از رنگدانه های کاروتنوئیدی در آبزیان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

2 گروه انرژی های نو و محیط زیست، دانشکده علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران، تهران

3 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان، کرج

چکیده

    با توجه به افزایش سریع جمعیت انسانی، نیاز به منابع غذایی نیز به شدت در حال افزایش می باشد. یکی از مهم ترین این منابع غذایی، آبزیان می باشند. بواسطه عدم تغییر در میزان صید و حتی کاهش میزان ذخایر آبزیان، راه تامین این نیاز غذایی، پرورش آبزیان می باشد. از دیگر عوامل مؤثر بر رشد صنعت آبزی پروری، نقش آن در تامین محصولات غذایی سالم، مغذی و با کیفیت می باشد. یکی از مهم ترین خصوصیات آبزیان خوراکی، در ارزیابی میزان کیفیت آن ها، رنگ مناسب محصول می باشد. با توجه به هزینه بالای ایجاد و حفظ کیفیت رنگ در آبزیان و همچنین اهمیت رنگ در کیفیت و ارزش اقتصادی تولیدات آبزی پروری، در این مطالعه به شناخت عوامل موثر بر کارایی رنگزایی رنگدانه های کاروتنوئیدی پرداخته شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عوامل متعددی بر میزان رنگزایی کاروتنوئیدها در آبزیان مؤثرند که از آن جمله می توان به خصوصیات گونه آبزی (گونه، جنسیت، سن و وزن)، نوع و منبع رنگدانه، میزان و خلوص رنگدانه، ترکیب مواد غذایی همراه با رنگدانه، میزان غذا و ترکیب جیره غذایی، زمان و تعداد دفعات غذادهی، عوامل محیطی (دما، نور، شوری)، عوامل ژنتیکی، و ...، اشاره نمود. این بدان معنی است که نمی توان تنها با ارزیابی یک یا چند عامل از عوامل ذکر شده، به تصور درستی از میزان کارآیی کاروتنوئیدهای مورد استفاده، دست یافت، بنابراین برای سنجش این شاخص بایستی برهم کنش تمامی فاکتورهای مذکور مورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه‌ها