گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران
چکیده
هنگامی که موجود آبزی در معرض شرایط استرس زا قرار میگیرد بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و مولکولی آن دستخوش تغییرات ناخواسته میشوند. یکی از این تغییرات بیان پروتئینهای شوک حرارتی (HSP) میباشد. پروتئینهای شوک حرارتی گروه منحصر به فردی از پروتئینها هستند که در هنگام در معرض قرارگیری موجود با شرایط استرسی، به عنوان یک سد دفاعی عمل کرده و از تخریب یا تغییر شکل پروتئینها جلوگیری میکنند. HSPها در موجودات آبزی و آبزی پروری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشند، زیرا موجود را قادر میسازند تا با عوامل استرسزای محیطی رایج در آبزی پروری شامل استرسهای دمایی و عوامل بیماریزا سازگاری یابد. اگرچه افزایش سطح این گروه از پروتئینها عمدتاً با افزایش دما مشاهده میشود اما بیان آنها در پاسخ به دماهای پایین نیز گزارش شده است. افزایش سطح این پروتئینها میتواند موجب افزایش رشد، بقا و مقاومت آبزیان در برابر استرسهای محیطی شود. در شرایط آبزی پروری میتوان با تحریک مصنوعی تولید این گروه از پروتئینها و یا تغذیه موجود آبزی با ترکیبات محتوی HSP سیستم ایمنی موجود را در برابر عوامل بیماریزا تقویت نموده و حتی از آنها به عنوان جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیکها و واکسنها در صنعت آبزی پروری استفاده نمود. این مطالعه به بررسی نقش و عملکرد پروتئینهای شوک حرارتی در موجودات آبزی در شرایط آبزی پروری میپردازد.
عباسی, مرضیه, & فلاحتکار, بهرام. (1397). پروتئینهای شوک حرارتی؛ اهمیت و عملکرد آنها در شرایط آبزی پروری. علوم آبزی پروری پیشرفته, 2(تابستان 97), 55-68.
MLA
مرضیه عباسی; بهرام فلاحتکار. "پروتئینهای شوک حرارتی؛ اهمیت و عملکرد آنها در شرایط آبزی پروری". علوم آبزی پروری پیشرفته, 2, تابستان 97, 1397, 55-68.
HARVARD
عباسی, مرضیه, فلاحتکار, بهرام. (1397). 'پروتئینهای شوک حرارتی؛ اهمیت و عملکرد آنها در شرایط آبزی پروری', علوم آبزی پروری پیشرفته, 2(تابستان 97), pp. 55-68.
VANCOUVER
عباسی, مرضیه, فلاحتکار, بهرام. پروتئینهای شوک حرارتی؛ اهمیت و عملکرد آنها در شرایط آبزی پروری. علوم آبزی پروری پیشرفته, 1397; 2(تابستان 97): 55-68.