بررسی ویژگی‌های کیفی فیلم نانو کامپوزیت در ترکیب با اسانس مریم گلی (Salvia officinalisL.) به‌عنوان پوشش نگهدارنده در فیله‌ ماهی قزل آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) طی نگهداری در یخچال

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 گروه زیست شناسی و مهندسی زیست شناسی، علوم غذایی و تغذیه، دانشگاه صنعتی چالمرز، گوتنبرگ SE 412 96، سوئد

چکیده

 به ‌منظور بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی، کاهش نفوذپذیری به بخار آب، ایجاد خواص ضدمیکروبی و افزایش آب‌گریزی، اسانس مریم‌گلی با فیلم کیتوزان-کتیرا-نانورس ترکیب گردید. ترکیب نانوکامپوزیت با سه غلظت اسانس مریم‌گلی (1، 5/1 و2 %) به‌منظور انتخاب بهترین پوشش جهت کاربرد در نگه‌داری ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد مطالعه قرار گرفت. بهترین خصوصیات (خواص مکانیکی و ضد باکتریایی و جذب آب) فیلم در غلظت 5/1 % اسانس مریم‌گلی در ترکیب با نانوکامپوزیت مشاهده شد. نمونه‌های پوشش داده شده با این نانوکامپوزیت زیست فعال مقدار بار باکتریایی کل و سرمادوست کم‌تری در مقایسه با تیمار شاهد طی دوره 16 روزه نگه‌داری نشان دادند (05/0 >P). با توجه به نتایج، ترکیب کیتوزان-کتیرا-نانورس با اسانس مریم‌گلی، می‌تواند ضمن بهبود ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی کیتوزان در حالت فیلم، کارایی آن را در نگه‌داری محصولات غذایی دریایی نظیر ماهی قزل آلا بهبود بخشد. 

کلیدواژه‌ها