کاربرد بتائین در افزایش رشد و بهبود سیستم ایمنی در تغذیه بچه فیلماهی پرورشی (Huso huso)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

مؤسسه تحقیقات بین‌المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

  امروزه به منظور کاهش هزینه تولید استفاده از منابع پروتئینی گیاهی متعارف و غیرمتعارف به عنوان جایگزین آرد ماهی در جیره‏های آبزیان بسیار متداول می‏باشد، جیره‏های به دست آمده به طور معمول بسیار کمتر برای گونه های پرورشی مطبوع می‏باشند. از این رو است که برای غلبه بر این مشکلات (حداقل از لحاظ دلپذیری) این جیره ها با جاذبهای تغذیه‏ای از جمله بتائین غنی می‏گردند. در این راستا به منظور تاثیر بتائین در افزایش روند رشد، کاهش تلفات و بهبود سیستم ایمنی در تغذیه  بچه فیلماهی پرورشی (Huso huso) تعداد 150 قطعه ماهی با وزن متوسط 61/0± 6/4 گرم در 15 تانک فایبرگلاس 500 لیتری در هر تیمار با یکی از 5 جیره آزمایشی محتوی سطوح مختلف مکمل بتائین (5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 درصد) در حد سیرایی به مدت 12 هفته تغذیه شدند. وزن نهایی، وزن کسب شده، شاخص رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه شده از جیره محتوی 5/1 تا 2 درصد بتائین در انتهای دوره پرورش، بطور معنی‎داری (05/0 P≤) از ماهیان تغذیه شده از جیره حاوی 5/0 درصد بتائین مناسبتر بود. با افزودن بتائین به جیره غذایی ماهیان، میزان پروتئین لاشه به طور معنی‏داری افزایش افزایش یافت. همچنین اضافه کردن 5/1 تا 5/2 درصد بتائین، منجر به کاهش معنی‎دار در مقادیر متوسط فعالیت آنزیم‎های کبدی (آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) نسبت به تیمار حاوی 5/0 درصد بتائین گردید. در صورتیکه بیشترین مقادیر لایزوزیم و ایمونوگلوبولین کل (IgM) در ماهیان تغذیه شده از تیمار حاوی 2 درصد بتائین ثبت گردید (05/0P<). نتایج مطالعه حاضر نشان داد، اضافه نمودن بتائین به ترتیب در سطوح 5/1 و 2 درصد موجب افزایش شاخص های رشد و بهبود پاسخهای ایمنی در ماهی می گردد. 

کلیدواژه‌ها