معرفی روش های مختلف استحصال فایتوبیوتیک‌های مورد استفاده در آبزی پروری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

2 پژوهشکده گیاهان و مواد داروئی، دانشگاه شهید بهشتی، گروه فیتوشیمی، تهران، ایران

چکیده

 فایتو­بیوتیک­ها، مشتقات گیاهی هستندکه از برگ، ریشه، غده یا میوه گیاهان بدست می­آیند و  بصورت جامد، خشک و یا به عنوان اسانس (روغن های اسانسی) جهت بهبود تغذیه مورد استفاده در پرورش دام و طیور قرار می­گیرند. این مشتقات گیاهی در آبزی پروری کاربرد گسترده ای دارند، مانند؛ تحریک مصرف خوراک، افزایش رشد، افزایش ترشحات داخلی لوله گوارش، افزایش ایمنی، فعالیت ضد کوکسیدیوزی و انگلی. مواد موثره موجود ازگروه­های مواد فعال زیستی شیمیائی همچون؛ آلکالوئید­ها، فنلها، فلاونوئید­ها، ترپن­ها و پلی­ساکارید­ها هستند. جهت استحصال این مواد موثره روش­های مختلفی مورد بهره برداری قرار می­گیرد. انتخاب این روش ها حسب گونه گیاهی، نوع حلال، استفاده یا عدم استفاده از حرارت، تکنیک­های مختلفی را طلب می کند که در این مقاله ضمن مروری بر کاربرد فایتوبیوتیک­ها در آبزی پروری به معرفی تکنیک­های کلاسیک و مدرن در این راستا پرداخته می­شود. بررسی­ها حاکی از آنست که روش­های مدرن بدلیل کاهش مصرف مواد شیمیایی آلی و سنتزی و توجه به ایمنی محیط زیست، صرفه جوئی در زمان، کارایی و کیفیت بهتر ماده موثره استخراجی، مورد توجه محققین قرار دارد. با توجه به الزام بهره­گیری از این مواد موثره ارزشمند زیستی جهت رسیدن به آبزی پروری پایدار، آشنایی با این تکنیک­ها راه گشاست.

کلیدواژه‌ها