بررسی شاخص های تغذیه ای ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss) تحت تاثیر دوره های کوتاه مدت محدودیت پروتئینی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان- صومعه سرا

2 پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

3 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

  تحقیق حاضر  بر روی اثر دوره های کوتاه مدت محدودیت پروتئینی در طی دوره های محدودیتی، یک هفته  و دو هفته در میان بر روی عملکرد رشد ، مصرف مواد مغذی و ترکیب شیمیایی بدن ماهی قزل آلای رنگین کمان در طی یک دوره 8    هفته ای انجام شد. این مطالعه با سه تیمار آزمایشی و  با دو جیره غذایی در دو سطح پروتئین خام، فرموله و ساخته شد.  جیره کنترل با سطح پروتئین 45% به عنوان جیره اصلی و جیره محدودیتی با سطح پروتئین 30% به عنوان جیره محدودیت پروتئین تخصیص داده شد. هر تیمار آزمایشی در سه تکرار و هر یک با 10 عدد ماهی ، با میانگین وزن 72/0±73/12 گرم آزمایش شد. تیمار یک (کنترل) با پروتئین 45 درصد در کل دوره با محدودیت پروتئینی ، تیمار دو با پروتئین های 30 و 45 درصد با تناوب محدودیت پروتئینی یک هفته ای، تیمار سه با پروتئین های 30 و 45 درصد با تناوب محدودیت پروتئینی دو  هفته ای تغذیه شدند. در پایان آزمایش، تیمار 2 بالاترین مقدار وزن بدن و نرخ رشد ویژه را در بین تیمار های محدودیتی بدست آورد. در مقادیر ضریب تبدیل غذا، نرخ کارایی پروتئین، راندمان تبدیل غذا، دریافت مصرف غذای روزانه و بازماندگی اختلاف معنی داری در بین تیمارهای محدودیتی و تیمار کنترل مشاهده نشد(05/0  p≥). بنابر این یک بازیافت رشد کامل در ماهی قزل آلای رنگین کمان در تیمار 2 مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها