انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
چکیده
استفاده از تکنیک انجماد اسپرم به منظور انجام برنامههای بهگزینی مولدین، دسترسی به اسپرم در زمانهای متفاوت و حفاظت از گونهها دارای اهمیت بالایی در صنعت ماهیان خاویاری است. به طور معمول در کشور ایران از فرمولاسیون مبتنی بر زرده تخم مرغ و DMSO جهت انجماد اسپرم ماهیان خاویاری استفاده شده است. در مطالعه حاضر از رقیق کننده MT (Modified Tsvetkova’s) استفاده شد که متشکل از اجزای اصلی متانول، ساکاروز، پتاسیم کلراید و تریس بود. این فرآورده با حذف ماده شیمیایی DMSO و زرده تخم مرغ جهت نگهداری از اسپرم اوزون برون (Acipenser stellatus) در حالت انجماد به مدت طولانی بکار گرفته شد و برای ارزیابی عملکرد درصد تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسپرم ماهیان پس از مدت یک سال نگهداری در مخزن ازت حداقل دارای 30 درصد تحرک بودند و بنابراین این رقیق کننده میتواند جهت نگهداری اسپرم اوزون برون بکار گرفته شود. از آنجاییکه اسپرم گونههای ماهیان خاویاری دارای غلظت نسبتاً مشابهی هستند لذا این رقیق کننده میتواند در سایر گونههای ماهیان خاویاری بکار رود.
جعفری, امید, عبداله زاده, اسماعیل, حسن زاده صابر, محمد, & برادران نویری, شهروز. (1402). انجماد اسپرم ماهی اوزون برون Acipenser stellatus با استفاده از رقیق کننده MT. علوم آبزی پروری پیشرفته, 7(بهار و تابستان 1402), 43-49.
MLA
امید جعفری; اسماعیل عبداله زاده; محمد حسن زاده صابر; شهروز برادران نویری. "انجماد اسپرم ماهی اوزون برون Acipenser stellatus با استفاده از رقیق کننده MT". علوم آبزی پروری پیشرفته, 7, بهار و تابستان 1402, 1402, 43-49.
HARVARD
جعفری, امید, عبداله زاده, اسماعیل, حسن زاده صابر, محمد, برادران نویری, شهروز. (1402). 'انجماد اسپرم ماهی اوزون برون Acipenser stellatus با استفاده از رقیق کننده MT', علوم آبزی پروری پیشرفته, 7(بهار و تابستان 1402), pp. 43-49.
VANCOUVER
جعفری, امید, عبداله زاده, اسماعیل, حسن زاده صابر, محمد, برادران نویری, شهروز. انجماد اسپرم ماهی اوزون برون Acipenser stellatus با استفاده از رقیق کننده MT. علوم آبزی پروری پیشرفته, 1402; 7(بهار و تابستان 1402): 43-49.